Turnhout Anders bekeken

Een multiculturele ontdekking. “Solidariteit is de tederheid van de volkeren”

Onwetendheid en vooroordelen zijn de dienstmaagden van propaganda. Onze missie is daarom om onwetendheid te bestrijden met kennis, onverdraagzaamheid met tolerantie en isolatie met de uitgestoken hand van vrijgevigheid. Racisme kan, zal en moet verslagen worden.
Kofi Annan
Ghanees diplomaat en 7e secretaris-generaal van de VN
Armoede bestrijden is geen daad van liefdadigheid. Het is een daad van rechtvaardigheid. Het is de verdediging van een fundamenteel mensenrecht, het recht op waardigheid en een fatsoenlijk leven. Zolang armoede blijft bestaan, is er geen echte vrijheid.
Nelson Mandela
Toespraak in Johannesburg, 2 juli 2005.

Inleiding

De wereld ons dorp. Kan je in Turnhout de rest van de wereld terug vinden?

Zo ja, moet ik dan de archieven induiken om in stoffige boeken de reisverslagen na te lezen om zo het begrip “ de wereld ons dorp” te begrijpen? Of vind ik de wereld in alle dagelijkse dingen die ik ervaar? We gaan die alledaagse dingen zoals eten en kleding van dichtbij bekijken. De nieuwe Belgen. Wie zijn ze? Wat doen ze hier? Hoe worden ze begeleid?

Is religie belangrijk voor hen en waar kunnen ze hun godsdienst belijden?
We gaan op deze en andere vragen een antwoord zoeken. Tal van mensen en diensten zullen vandaag voor jou tijd vrij maken omdat ze het belangrijk vinden dat je de juiste informatie krijgt. Ook het enthousiasme waarmee zij hun werk doen zal u niet onberoerd laten. Je mag gerust tonen dat je hun inzet waardeert. Maak er een boeiende zoektocht van.

De vzw de zevende wereld